Még aktívabban segíti a vállalkozókat az idén 35 éves VOSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei szervezetei tavasszal tartották éves rendes beszámoló taggyűléseiket. Ennek apropóján a vállalkozói érdeképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tartott országszerte, amelynek záró rendezvényére – a VOSZ BPMRSZ szervezésében – Budapesten került sor, a Bálnában. Az eseményen elhangzott: a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú a közös munka és az információmegosztás a vállalkozások boldogulása szempontjából, amelyre az idén 35 éves VOSZ a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektet.

Marosi László, a VOSZ Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezetének elnöke

 

Budapesten tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által a tavasz folyamán zajló országos eseménysorozat záró rendezvényét május 11-én, csütörtökön. A vállalkozói találkozók célja az volt, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavalyi évi során végzett munkájukról.

Összetett makrokép

Az eseményen dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társtulajdonosa, az üzleti kapcsolatok igazgatója komplex áttekintést nyújtott a gazdaság legfontosabb történéseiről és 2024-ig előrejelzést adott a lényeges mutatókról. Bár az inflációs nyomás nem csökken és 2023-ban még a tavalyi éves inflációs szintet is meghaladhatjuk, de az év végére, a következő év elejére várhatóan ismét egyszámjegyű lehet az árak emelkedése. Előadásában dr. Kozák kiemelte, hogy továbbra is feszes munkaerőpiaci helyzet van Magyarországon és az Egyensúly Intézetben nem számítanak jelentős emelkedésre a munkanélküliségi mutatókban. A GDP tekintetében bár eltérő előrejelzések vannak, nagy valószínűséggel nem várható visszaesés az egész év vonatkozásában.

Együttműködés a vállalkozásért

A VOSZ stratégiai partnerként tekint a Kereskedelmi és Iparkamarára országos szinten, a budapesti eseményen ennek a szövetségnek adott hangsúlyt az érdeképviselet Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete. A Pest Vármegyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Kamara, valamint a regionális VOSZ szervezet együttműködési megállapodást kötöttek a térség gazdaságának fellendítése és a régió vállalkozásainak segítése, versenyképességük javítása céljából.

1995 óta a Pest Vármegyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara a közép-magyarországi VOSZ-szervezettel egy jó kapcsolatot tudott kiépíteni – mondta el az eseményen Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az egyik igazán nagy mérföldkő a Széchenyi Kártya Program beindítása volt, a szolgáltatás szép számokat tudhat magáénak azóta. A cél ezek után a partneri kapcsolatok további erősítése, amelyre jó lehetőséget ad a mostani megállapodás – tette hozzá. A gazdasági nehézségek közepette felértékelődik az együttműködés, a két nagymúltú szervezet, a Kamara és a VOSZ megújuló és megerősödő megállapodása sokat segíthet a vállalkozásoknak a fejlődésben, versenyképességük javításában – mondta el az eseményen Marosi László, a VOSZ Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezetének elnöke. Az együttműködés keretében közös eseményekre, informatív tájékoztatásokra, és még aktívabb tanácsadási tevékenységre kerül majd sor.

Marosi László az általa vezetett regionális VOSZ szervezet tevékenységéről is rövid összefoglalót adott a megjelenteknek. Mint elmondta: a szervezet aktív érdekképviseleti, tanácsadási tevékenységet folytat, rendszeresen szervez szakmai eseményeket a vállalkozások informálására. Hozzátette: a Széchenyi Kártya Program sikersztorinak számít Budapesten és Pest vármegyében is, vállalkozások tízezrei számára juttatott olcsó, kiszámítható kamatozású forrást a konstrukció, amelynek révén jelentős finanszírozási forrás áramlott a gazdaságba a kis- és középvállalkozásokon keresztül. A szervezet idei évi tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

Jubileum és új stratégia

„A VOSZ idén ünnepli a 35 éves fennállását, a jubileum időszakában pedig kifejezetten nehéz időszakot élnek meg a vállalkozók. Ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért.” – mondta el az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke. Hozzátette: a VOSZ átalakulást él meg, egy növekedési pályára állt a tavaly elfogadott ötéves stratégiájának köszönhetően és a vállalkozói felmérések eredményeinek elemzése alapján. A szövetség a meglévő értékeit, a szakértelmet, a tudást és a vállalkozói szektorban összegyűlt ismeretét igyekszik még inkább a munkaadók javára kamatoztatni és a korábbiakhoz képest is még láthatóbbá tenni. „Az elmúlt 35 évben a VOSZ volt a legvonzóbb, legaktívabb és szakmailag is leghitelesebb önálló érdekképviselet. Szeretnénk ezt a munkát folytatva továbbra is egyfajta támogató partner lenni a vállalkozások számára.” – fogalmazott az elnök, aki szerint különösen az aktivitáson kell erősíteni a közeljövőben. Az elnök beszédében kifejtette: a VOSZ szakmai tanácsadással, a kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteleinek forgalmazásával, érdekképviseleti tevékenységgel, képzéssel és más magas szintű és egyre fejlődő szolgáltatásokkal segíti a magyar vállalkozókat. Az idei évben tovább folytatódik a tavaly elindított, komplex vállalkozásfejlesztési program megvalósítása.

Szolgáltatások a vállalkozásoknak

A vállalkozások digitális működésében nyújthat pótolhatatlan segítséget az a szolgáltatás, amelyet a VOSZ bocsát a cégek rendelkezésére – derült ki az eseményen Barabás Tamás előadásából. A VOSZ társelnöke elmondta: a digitális transzformációra van a VOSZ-nak válasza, ez a VOSZPort, amely egyfajta digitális kikötő lesz a vállalkozásoknak. A szolgáltatás kialakításának hátterében az állt, hogy a magyar vállalkozások digitális felkészültsége elmarad a kívánt mértéktől, a fejlődés dacára továbbra sem tapasztalható felzárkózás a többi országhoz képest, továbbra is az utolsó helyeken vagyunk az Európai Unió tagállamainak sorában. A magyar vállalkozások kisebb arányban használják a social media, az online számlázás és a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket – hangzott el. „Van tehát hova fejlődnünk, ebben szeretnénk segíteni a VOSZPort szolgáltatás elindításával” – fogalmazott Barabás Tamás. Olyan rendszereket kell használni, amelyek a vállalkozások hatékonyságát növelik, és ehhez a szervezeti kultúrának is fejlődnie kell.

A VOSZPort egy, a vállalkozások számára lefejlesztett átlátható, a cégek mérete és tevékenysége alapján testreszabható és bővíthető digitális vezérlőpult, amelynek szerves része egy szoftver piactér is. A rendszer hasznos digitális szolgáltatásokat is biztosít a felhasználóknak, így lesz benne számlázás, ügyfélkapcsolatkezelés, partner– és termékkezelés, NAV és bankszinkron, valamint naptár, de tartalmaz majd kalkulátorokat is. A megoldás nem szeretne konkurálni a szoftverfejlesztő cégekkel, inkább bemutatja, a vállalkozások elé tárja azokat azáltal, hogy integrálni képes a piacon elérhető szoftvereket és tartalmakat, főbb vezetői döntéshozatali információkat.

Új stratégia és arculat

A jubileum kapcsán kommunikációját is új alapokra helyezi a szövetség, ennek fókuszában is a nagyobb aktivitás áll. „Ez a folyamat a tavaly elfogadott megújult arculattal kezdődött, amely egy modernebb és lendületesebb megjelenést kölcsönöz.” – ismertette Széles Anikó, a VOSZ címzetes társelnöke, a Sky Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A VOSZ kommunikációs ügynökségének vezetője hozzátette: az idei évtől aktívabb, a mai trendekhez igazodó, a klasszikus média felületeken való megjelenés mellett az online és közösségi média felületeken történő erőteljesebb jelenlét jellemzi az érdekképviselet kommunikációját. Ezt egészítik ki az olyan rendezvények, mint nagy prosperitással, és innovativitással működő hazai cégeket bemutató TOPVOSZ kihelyezett elnökségi ülések, a magyar egyetemekkel együttműködésben a jövő vállalkozóit megszólító VOSZFESZT vállalkozói szabadegyetem, valamint a kulturális VOSZ Páholy sorozat.