Ilyet még nem tapasztaltak a vállalkozók

Az online számlázás, adatszolgáltatás eddigi tapasztalatai címmel vállalkozói adó konferenciát tartott a Vállalkozók Országos Szövetsége Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezete, (VOSZ BPRMSZ), a Pest megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása (NAV KI) Budapesten.

 Marjay Gyula a VOSZ BPRMSZ elnöke kiemelte, még nem volt példa arra, hogy négy ilyen jelentős szakmai szervezet olyan közös adófórumot tartson, amelyen nem csak azt mondják el, hogy és mit kell csinálni, hanem kíváncsiak arra is, hogy a vállalkozói oldalnak mi a véleménye arról, „hol szorít a cipő”, és milyen ötleteik vannak esetleg a munka megkönnyítésére.

 

Vereczkey Zoltán a PMKIK elnöke elmondta: örül, hogy a négy érdekképviselet összefog, és az érdekviszonyok hosszú idő után végre tisztázódtak. Az elnök hozzátette: az a céljuk, hogy Pest megye távolabbi területeire is eljussanak a szakemberek, hogy a vállalkozóknak ne kelljen állandóan a fővárosba járni előadásokra. Ezért a PIMKIK teljes gazdasági osztálya részt vesz a konferencián,

hogy az itt megszerzett tudást, új jogszabályokat is tovább tudják vinni az érdeklődőknek. Egyúttal beszámolt az elektronikus útdíjszedési-, valamint az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer bevezetéséről, melyek révén fehéríteni tudták a gazdaságot, és mintegy 100 milliárd forint többlet bevétele lett az országnak. A kamara minden esetben a tisztességes többség érdekeit képviseli – tette hozzá.

Dr. Gyökeres Zoltán, a BKIK kabinetfőnöke arról beszélt, hogy a kamarák és a NAV közötti együttműködési megállapodás arról szól, hogy közösen segítik a vállalkozókat a tudatos és jogkövető adózói magatartás kialakításában.

Egyszerűsítünk és szolgáltatunk – jelentette ki a kabinetfőnök, aki fontosnak tartja a vállalkozók adminisztrációs kötelezettségeinek lehetőség szerinti csökkentését is. Mint mondta, a BKIK és a PMKIK azon dolgozik, hogy hatékonyan segítse a vállalkozásokat a gazdaság fokozatos kifehérítése érdekében. Ezért a vállalkozók számára „lefordítják” azokat a jogszabályokat, intézkedéseket, amelyeket az adóhatóság megfogalmaz. Reménykedve abban, hogy a jogkövető magatartás példává válik.

Tamásné Czinege Csilla (NAV) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár az on-line számlázás, adatszolgáltatás bevezetésének első tapasztalatairól számolt be. Mint mondta: bő két hét telt el a rendszer bevezetése óta, mégis néhány dolgot már most érdemes megbeszélni. Némi zavart okozott az elején, hogy az on-line számlarendszer három elemből áll, és gondolkodnak azon, hogyan könnyítsenek a rendszer elérhetőségén is, mert a hozzájuk beérkezett kérések alapján úgy látják, hogy van erre igény. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a NAV on-line számlálója azért készült, hogy ne kelljen senkinek, külön pénzt fordítani arra, hogy megvegyen egyszerű számlázó programokat. Ez a rendszer a papír alapú számlatömbök kiváltására alkalmas. Már arra is kaptak megoldási javaslatokat, miként lehetne mobil telefonokkal megoldani a számlázást. A rendszer egyébként beindult, üzemzavar nélkül működik.

 

Cikk: Hanczár János /https://ecoblogstar.blogstar.hu
Fotó: Réső Kriszti